logo-achtergrond

Agenda Limburg


Locatie: al onze activiteiten hebben plaats in Ontmoetingscentrum De Buiting, Tessenderlosesteenweg 18, 3583 Beringen/Paal en starten om 14u, tenzij anders vermeld.

Contact: Ria Coenen, tel. 011 431748, regiolimburg@vvpv.be
Betalingen op rekeningnr. BE71 7340 2763 1669 van VVPV Limburg.
De aangekondigde voordracht over seringen door Catherine Böttcher kan helaas niet doorgaan. Zij wordt vervangen door onderstaande lezing.

Op zondag 17 november zal Dirk Chevalier, voorzitter van Tuinpunt, een lezing geven over geurende bloemen en planten.
Naast rozen zijn er nog vele andere bloemen en planten die voor een geurprikkel zorgen. Aromatische of pittige, fruitige of prikkelende, zachte of sterk geurende. Ze komen allemaal aan bod in zijn rijk gestoffeerde lezing. Bovendien zijn er nog een hele reeks planten met geurende bladeren.


Zondag 15 december: De tuin in alle seizoenen (een kijkje achter de schermen van De Vlinderhof), lezing door Hans van Horssen.
Hans van Horssen, tuinontwerper uit Gorinchem, spreekt over het gebruik van vaste planten in combinatie met siergrassen. Deze plantstijl, de 'Dutch Wave' genoemd, is geïnspireerd op de natuur. Je zal deze namiddag niet alleen tuinen zien, maar ook vele sfeervolle natuurbeelden, waaruit wij onze inspiratie kunnen halen!
Naast tuinontwerper is Hans ook een ervaren tuinfotograaf. Aan de hand van prachtige beelden laat hij zien hoe bijzonder mooi en levendig deze plantstijl kan zijn gedurende alle seizoenen. Ook zal hij foto's van zijn eigen tuinontwerpen laten zien.
Na de pauze krijgt u een kijkje achter de schermen van De Vlinderhof. Deze tuin is ontworpen door Piet Oudolf en ligt in het Maximapark bij Leidsche Rijn aan de westkant van Utrecht. Een groep vrijwilligers heeft in het voorjaar van 2014 de tuin aangelegd en verzorgt ook wekelijks het tuinonderhoud. Hans van Horssen is vanaf het begin als vrijwilliger betrokken geweest bij de aanleg. In 2014 heeft hij samen met een oud-collega het bloembollenplan voor De Vlinderhof gemaakt. Dit plan zal worden toegelicht en tevens worden er verschillende korte video's getoond van deze prachtige tuin.


Zondag 26 januari: Dirks tien favoriete planten en nieuwjaarsreceptie.
Als hoofdgerecht van ons nieuwjaarsmenu schotelt Dirk Ampe ons die namiddag zijn tien uitverkoren planten voor. Hierna volgt naar jaarlijkse gewoonte als dessert een lekker stuk Limburgse vlaai met thee of koffie.
Dirk en Vera Ampe creëerden in Schoten één van de mooiste tuinen van Vlaanderen en herbergen er een indrukwekkende collectie planten. We zijn dan ook benieuwd om te ontdekken welke planten hen het nauwst aan het hart liggen. Na Dirks lezing die ongeveer een uurtje zal duren, toasten we op het nieuwe jaar en stellen wij ons programma voor 2020 voor. Graag zitten wij daarna nog gezellig met jullie samen en horen wij graag wat jullie van onze activiteiten vinden en hoe wij in de toekomst nog meer aan jullie verwachtingen kunnen voldoen.


Zondag 16 februari: Planten combineren: een lezing door Modeste Herwig.
Fraaie combinaties maken met vaste planten, heesters en bolgewassen is de uitdaging voor elke tuinliefhebber. Variatie in vorm, een bijzonder kleurenschema, afwisseling in bloeitijd, fraaie bladplanten, de grootte van de groepen, elegante wintersilhouetten: allemaal aandachtspunten bij het bedenken van plantencombinaties voor de border. Tijdens de lezing bekijken we geslaagde beplantingen in binnen- en buitenland. Onderdelen zijn de functie van de beplanting, kleur door de seizoenen heen, kleurenleer voor tuiniers en u ziet diverse plantencombinaties en beplantingsstijlen. Ook kijken we naar vorm en textuur, habitus en waar u allemaal rekening mee kunt houden bij het maken van een ontwerp voor een prachtige border of renovatie van een bestaande beplanting. Er is extra aandacht voor de zogenaamde seizoenenborder: een uitgekiende mix van heesters, klimplanten, vaste planten, bolgewassen, een- en tweejarigen die zorgen voor opeenvolgende bloei. Modeste Herwig hoopt u tijdens deze namiddag te kunnen inspireren tot creaties waarin de planten elkaar versterken.


Zondag 15 maart: Camellia, de roos zonder doornen.
Hoewel de eerste camellia's al rond 1830 in België arriveerden, is deze heester of boom bij het brede publiek niet erg gekend. Ten onrechte, want de Camellia heeft prachtige bloemen, groenblijvend blad en is vrij van ziektes. Met deze lezing proberen Hugo Dirks en Jean Paul Van Parys de heester ingang te doen vinden in tuinen, arboreta en parken. Met een korte geschiedenis en een uitgebreid overzicht van de verschillende bloemvormen en bloemkleuren proberen ze ons duidelijk te maken waarom ze zo verliefd zijn op de camelia. Ze gaan ook uitgebreid in op de aanplant, de verzorging en de vermeerdering. Jean Paul Van Parys is hoofdtuinier van het arboretum Het Leen in Eeklo en Hugo Dirks is secretaris van de Camellia-vereniging Benelux; beiden zijn ze al jaren "bezeten" van de camellia.Al onze activiteiten worden gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid