Agenda Limburg


NIEUWE LOCATIE!

Locatie: al onze activiteiten hebben plaats in het polyvalente lokaal van het ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Beringen (Koersel) om 14u., tenzij anders vermeld.

Contact: Ria Coenen, tel. 011 431748, regiolimburg@vvpv.be
Betalingen op rekeningnr. BE71 7340 2763 1669 van VVPV Limburg.
Zondag 22 januari: Tuinonderhoud het hele jaar door.
De start van het nieuwe tuinseizoen lijkt ons hét geschikte moment om samen met Griet S'heeren, ontwerper en tuinier in hart en nieren, eens te overlopen wat ons de volgende twaalf maanden allemaal te doen staat in onze tuin. Tuinieren is gezond en geeft ons veel voldoening maar kan vaak ook stresserend en frustrerend zijn. Je leert het met vallen en opstaan maar vooral door ervaringen uit te wisselen met andere tuinfreaks. Onze geroutineerde nationale voorzitter, die zelf een prachtige grote tuin heeft, is met voorsprong de meest geknipte persoon om ons te vertellen hoe wij onze tuin het komend jaar het best kunnen onderhouden. Als corona weer geen spelbreker wordt, hopen wij jullie, om het nieuwe jaar te vieren, weer een kop koffie of thee met een lekker stuk Limburgse vlaai te kunnen aanbieden.


Zondag 19 februari: Het snoeien van bomen en struiken is een van de moeilijkste en meest ingewikkelde tuinklussen.
Herman Buttiens, bestuurslid regio Leuven en professional, zal het in zijn voordracht hebben over de basisregels (wanneer, waarom, hoe), het meest efficiënte snoeigereedschap en onderhoud ervan, de verschillende snoeivormen (aan de hand van foto's) en hoe passen we 'het inlichten' oftewel 'la taille en transparence' toe om meer zon en gefilterd licht door te laten. Daarna zal er voldoende tijd over zijn om op jullie, bij voorkeur vooraf ingediende vragen te antwoorden (vragen kunnen worden ingediend tot 31/01 via herman.buttiens@kuleuven.be).


Zondag 19 maart: Lijstjes met favoriete planten die het goed doen in onze tuinen ondergaan in de loop der jaren nogal eens wijzigingen. Zo komen er steeds weer nieuwe of verbeterde soorten planten op de markt of blijkt een aantal toch niet echt bestand te zijn tegen hittegolven en lange droogteperioden.
Daarom vroegen wij Ria Coenen, Rosette Vandenborne en Jef Sanen om een laatste versie van hun toptien der favorieten samen te stellen en ze in een PowerPointpresentatie aan ons voor te stellen. Rosette tuiniert op kleigrond, Ria en Jef op zandgrond. Het spreekt voor zich dat ze niet alle drie alleen maar positieve ervaringen hebben met de voorgestelde planten. Ze zullen dus ongetwijfeld af en toe met mekaar in discussie gaan maar verwachten ook dat de leden in de zaal actief deelnemen aan het gesprek en hun bevindingen kenbaar maken.Al onze activiteiten worden gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid